Hopp til hovedinnhold

Tone Vigeland i KunstStallen: Velkomsttale

H.M. Dronningens velkomsttale under åpningen av utstillingen "Tone Vigeland. Smykker og skulptur" i Dronning Sonja KunstStall 20. september 2018.

Kjære alle sammen,
Hjertelig velkommen til KunstStallen!


Det er en stor glede å få invitere dere inn i universet til en kunstner som jeg – og mange med meg – setter meget høyt. 

Tone Vigeland er ganske sikkert den norske kunstneren som er representert ved flest museer i utlandet. Hun er også den første skandinaviske smykkekunstner som har blitt beæret med en utstilling i det prestisjefulle museet Die Neue Sammlung – The Design Museum i München, Tyskland – vakkert kuratert av Dr. Petra Hölscher.

Det er nettopp denne utstillingen -  som har vært vist ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim - vi nå har gleden av å videreføre her i KunstStallen til glede for publikum de neste to månedene.

Tone Vigeland har en karriere som strekker seg over 60 år. På 1950-tallet var hun en av få kvinner i et tidligere svært så mannsdominert yrke, og hun ble en av pionerne i fornyelsen av norsk gullsmedhåndverk.

Som smykkedesigner ble Tone Vigeland tidlig kjent utenfor landets grenser gjennom bruk av nye materialer og grensesprengende former. Hun ble en viktig del av «Scandinavian Design», og med Tone begynte en ny æra innen norsk og skandinavisk smykkedesign.

Hun er også en kunstner som i moden alder våget å ta skrittet over i en ny dimensjon, fra smykker til skulptur. De skulpturelle formene i armbåndet som pryder utstillingens plakat viser tydelig det som skulle komme.

Det er med glede og stolthet vi presenterer Tone Vigeland her i KunstStallen! Jeg håper mange vil få anledning til å tre inn i hennes vakre verden!

 

---

I would like to introduce the curator Dr. Petra Hölscher from Die Neue Sammlung in Munich.

 

 

20.09.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook