Hopp til hovedinnhold

Portugal 2008

DD.MM. Kong Harald og Dronning Sonja avla et tre dagers statsbesøk til Portugal 28. - 30. mai 2008.

Kongen og Dronningen ble tatt i mot av Portugals president, Aníbal Cavaco Silva, og fru Maria Cavaco Silva ved Torre de Belem da Kongeskipet ankom Lisboa.

Etter den offisielle mottakelsen ved tårnet, dro Kongen og Dronningen med Presidentparet til Jerónimosklosteret for å legge ned krans ved Luís Vaz de Camões' gravmonument. Camões er Portugals nasjonalskald, og hans dødsdag - 10. juni - er Portugals nasjonaldag.

Både Torre de Belem og Jerónimosklosteret er fra 1500-tallet og står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. 

Offisielle samtaler

Etter kransnedleggelsen, møtte Kong Harald med President Cavaco Silva for samtaler. Kongen og Dronningen hadde også møte med Parlamentspresidenten, herr Jaime Gama, da de besøkte parlamentet om ettermiddagen.

Historiske vogner og samtidsteater

Dronning Sonja og fru Maria Cavaco Silva fikk en omvisning ved Det nasjonale karetmuseet. Museet er en av de mest besøkte attraksjonenene i Lisboa og ligger i et 1700-talls rideakademi i tilknytning til Presidentpalasset.

Senere på dagen overvar både Kongen og Dronningen en oppsetning med Det Åpne Teater og Artistas Unidos. De to teaterne har et mangeårig samarbeid bak seg, noe som ble presentert for Kongeparet i form av en festforestilling med smakebiter av norsk og portugisisk samtidsteater.

Seminar om fornybar energi

Kong Harald startet den andre dagen av besøket med deltakelse ved åpningen av seminaret "Portuguese – Norwegian Forum of Competence". I åpningstalen sin understreket Kongen våre to lands sterke tilknytning til havet, både som kommunikasjonsåre, næringsvei og utgangspunkt for teknologisk innovasjon.

Stort marked for norsk fisk

Kong Harald fikk en orientering om markedet for norsk fisk i Portugal under et besøk til Continente Supermarked. Fisk er den viktigste handelsvaren mellom Norge og Portugal. Norge har en markedsandel på rundt 55 prosent av all klippfisk som selges her, og en stor andel av laksen som selges i Portugal, stammer også fra Norge. 

Arkitekturseminar

Dronningen tilbrakte formiddagen ved Lisboas tekniske universitet, der hun åpnet et seminar med fokus på norsk arkitektur. Seminaret inkluderte foredrag om Sverre Fehns betydning for norsk arkitektur og om arkitektene Jensen & Skodvins arbeider.

Besøk i Lisboas rådhus, Paços do Conselho

Kongen og Dronningen besøkte rådhuset, der de ble tatt i mot av ordfører António Costa. Etter den formelle mottakelsen, som blant annet omfattet inspeksjon av Æresgarden og overrekkelse byens nøkkel, møtte Kongeparet det diplomatiske korpset og nordmenn bosatt i området rundt Lisboa.

Boklansering

Dronning Sonja innledet også ved seminaret som markerte lanseringen av annet bind av Henrik Ibsens samlede verker og Jon Fosses "Eg er vinden" i portugisisk oversettelse. Dronningen understreket oversetterens betydning i talen sin, og sa blant annet:

"Language is the key to understanding between cultures across national borders. Literature is an important tool in this connection, and translators play a major role. To highlight the great importance of translation from one language to another – I would like to quote José Saramago: “An author can create national literature, but it is translators who create world literature.”

Avsluttet i Porto

Statsbesøkets siste dag fant sted i Porto ved utløpet av Douro-elven. Byen er et viktig økonomisk sentrum og Porto-distriktet er et av de mest industrialiserte i Portugal. Et av Portugals mest kjente produkter, portvinen, fikk sitt navn av byen ettersom vinen opprinnelig ble skipet ut fra Porto havn.

Samarbeid om kreftforskning

Om formiddagen åpnet Kong Harald seminaret "Reseach and Innovation in Carncer, The Oslo – Porto Cooperation" ved Universitetet i Portos institutt for molekylær patologi og immunologi. I sin tale understreket Kongen viktigheten av internasjonalt samarbeid i arbeidet med å bekjempe kreft.

Det foregår et utstrakt samarbeid mellom Norge og Portugal på dette området, noe som blant annet har resultert i en rekke doktorgrader og mer enn 60 vitenskapelige publikasjoner i ulike internasjonale tidsskrifter. Radiumhospitalets tidligere direktør, Jan Vincent Johannessen, ga en orientering om det portugisisk - norske samarbeidet før Kongen fikk en omvisning i ett av forskningslaboratoriene.

Museu do Serralves

Dronning Sonja besøkte Museu do Serralves, der hun ble vist rundt av museumsdirektøren, Dr. João Fernandes. Museu do Serralves er et av Portugals mest anerkjente samtidskunstmuseer. De legger særlig vekt på formidling for å øke publikums interesse for samtidskunst, samt å utvikle prosjekter med unge kunstnere.

Besøk hos Portos ordfører

Det ble holdt en offisiell mottakelse i rådhuset, der Kongeparet ble tatt i mot av ordføreren i Porto, Rui Rio, og lederen for bystyret, José Pedro Aguiar-Branco. Her hilste Kongen og Dronningen på medlemmer av bystyret i tillegg til nordmenn som er bosatt i området omkring Porto.

Båttur på Douro

Statsbesøket ble avsluttet med lunsj ombord en "Rabelo" på elven Douro. For om lag 700 år siden ble portvinen transportert i flatbunnede båter kalt ”Rabelos” nedover Douro til Vila Nova da Gaia ved innløpet til Porto. Kopier av disse båtene brukes i dag som turistbåter, og Kongeparets tur på elven foregikk i en slik båt.

16.09.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook