Hopp til hovedinnhold

Herskapets tjenere

I går ettermiddag ble årets sommerutstilling på Slottet vist fram for pressen. Denne gangen bys det på smakebiter fra Det kongelige husholdets ukjente historie. Utstillingen åpner 24. juni.

21.06.2017

Hvem var de? Hvordan levde og arbeidet de? I årets utstilling fortelles historien om personalet på Slottet, med hovedvekt på tiden etter unionsoppløsningen i 1905.


Kongen og Dronningen besøker utstillingen før oppstart. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

 

Utstillingen er tredelt, fordelt på Slottets store saler:

  • Hvem var Kongens gode hjelpere?
  • Hva var resultatet av arbeidet deres?
  • Hvor og hvordan arbeidet de?

Men utstillingen starter allerede i Nedre vestibyle - der publikum kommer inn, med en av vognene som var i sving når Kongen - før 1905 bosatt i Stockholm - hadde meldt sin ankomst. Kongen reiste med en enorm mengde baggasje, som også omfattet sølvbeholdningen. Vognene fra Slottet møtte opp på togstasjonen for å frakte kasser og kofferter i hus.

Det er fotoforbud inne på Slottet, men i vestibylen er det mulighet for fotografering ved denne vognen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Kongens gode hjelpere

I Lille festsal får vi møte noen av menneskene som arbeidet her. Her finner vi både gjenstander som har tilhørt bestemte personer, som hovmester Arthur Edward Searle og "missene" - Dronning Mauds kammerpiker, Hilda Cooper og Violet Wond. 

I tillegg til montre med gjenstander, er det satt opp "rom i rommene" som viser ting mer i sin rette sammenheng. Det første rommet er et tjenerværelse - rekonstruert slik det vil ha sett ut omkring 1906.

Rekonstruksjon av et tjenerværelse på Slottet fra ca 1906. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Resultat av arbeidet

I Store festsal har vi dekket et festbord for 60 gjester - slik det kan ha sett ut rundt 1860. Det ligger et enormt arbeid bak et slikt bord: stell av duker og servietter, sølvpuss, blomsterdekor, matlaging og servering. For ikke å glemme store mengder vann som skulle bæres til oppvasken, og veden som måtte til for å varme det.


Kjartan Hauglid fra De kongelige samlinger forteller om bordet og alt som skulle til for å dekke et slikt bord i en tid uten moderne hjelpemidler. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff.

Blomsteroppsatsene på bordet er rekonstrukert av elever ved Edvard Munch Videregående skole. 

Hvor og hvordan arbeidet de?

I Store spisesal finner vi fire installasjoner - fire "arbeidsstasjoner" som går nærmere inn på ulike oppgaver, som sølvpuss, lintøy, kjøkkenarbeid og vannbæring.

I et eget "rom" vises kjøkkenutstyr og arbeidsplass for potetskrelling. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

 

Før Slottet fikk egne badeværelser med varmt og kaldt vann i kranene, måtte alt vann bæres fram. Foto: Jan Haug, Det kongelige hoff


 I dette "rommet" er samlet utstyr som ble brukt for å holde lintøyet i orden. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

 

 Billetter og tider

Omvisningene på Slottet med årets utstilling åpner førstkommende lørdag 24. juni og varer til 17. august. Det går tre omvisninger hver time sesongen gjennom. Se egne faktabokser om billettpriser og åpningstider. 

Utstillingen er kuratert av utstillingsarkitekt Cecilie Thue fra Norsk Folkemuseum i samarbeid med Hoffets enhet for kulturformidling Åpent slott og De kongelige samlinger. Du finner en mer omfattende omtale av denne utstillingen via lenkelisten.

 

Fakta

Åpningstider 2021

På grunn av de smittevernhensyn som må gjelde ved Det kongelige hoff, lar det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i sommer. Vi ønsker alle velkommen tilbake sommeren 2022

Fakta

Billetter

På grunn av koronapandemien lot det seg dessverre ikke gjøre å åpne for omvisninger i 2021. Vi gleder oss til å kunne ønske alle velkommen sommeren 2022.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook