Hopp til hovedinnhold

Innovativt havbruk i Flatanger

Havbruk, innovasjon og folkehelse var tema da Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen kom til Flatanger kommune i ettermiddag. 

21.09.2017

Det var fullt av folk på Lauvsnes da kongesjaluppen la til kai. Det var lagt opp til flere kulturelle innslag, i tillegg til taler fra både Kronprinsen og ordføreren.

Den maritime kunnskapen som finnes langs Trøndelagskysten er verdifull, både lokalt og nasjonalt, sa Kronprinsen, og roste den nytenkende oppdrettsnæringen i Flatanger.

"Et innovativt kyst-Norge krever at tiltak lik Havbruksparken i Storlavika satses på. Slik kan vi sørge for en bærekraftig symbiose mellom menneske og hav - også i framtiden."

 - Et innovativt kyst-Norge krever at tiltak lik Havbruksparken i Storlavika satses på. Slik kan vi sørge for en bærekraftig symbiose mellom menneske og hav - også i framtiden.

Kronprinsparet skulle snart besøke den nye Havbruksparken, men først gikk turen til de sangglade beboerne på "Heimen".

Syngende eldre på "Heimen"

På Pleie- og omsorgstunet fikk Kronprinsparet stifte bekjentskap med "Syngende eldreinstitusjoner" - et pilotprosjekt der "Heimen" i Flatanger deltar. Sang i eldreomsorgen bygger på kunnskap og overbevisning om sangens mange positive sider.

I en syngende institusjon har de ansatte kompetanse og kjennskap til sangens mulige bruksområder og betydning for helse og trivsel. Det synges både for - og med - de eldre. Heri ligger trivsel og samhørighet, men også positive effekter for hukommelse, helse og livskvalitet.

Rensefisk mot lakselus

Ute i Storlavika ligger Flatangers nye havbruksanlegg. Først gikk turen til Namdal Rensefisk, der gjestene fikk et filmatisk innblikk i den historiske utviklingen av oppdrettsnæringen i området. Deretter fikk Kronprinsparet se nærmere på de små fiskene som skal settes inn i kampen mot et av laksens store problemer. Anlegget oppdretter nemlig rognkjeks - som mer enn gjerne livnærer seg på lakselus. 

Kronprinsparet ser nærmere på rognkjeksen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Etter at det ble klart hvor effektiv rognkjeksen er til å bekjempe lakselus, har flere millioner av dem fått arbeid i merder langs norskekysten. I dag er oppdrett av rognkjeks i seg selv en av de store oppdrettsnæringene. 

Åpnet Havbruksparken

Fra rensefiskanlegget bar det over til Havbruksparken, der Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen. Kronprinsparet fikk en omvisning i parken, som rommer både Bjørøya AS, Proneo og Aquakompetanse. Oppdrettsnæringen er allerede den viktigste næringen i bygda. Målet med parken er blant annet å trekke enda mer kunnskap, arbeidsplasser og mennesker hit.


Fisk i merder til havs fjernfôres ved hjelp av dette anlegget. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

I forkontrollstasjonen til Bjørøya fikk Kronprinsparet en orientering om fjernstyrt fôring av oppdrettslaks.

Opp på Storfjellet

Så var det på tide å trekke i turtøyet. Anført av Kari Olsen, leder av Storfjellets venner, bar det ut og oppover bakkene mot Storfjellet. På turen ble det et lite stopp for å høre på "Syngende havfruer", før selskapet nådde toppen og kunne nyte den fantastiske utsikten over utsikten over Folla og Flatangers skjærgård.

Utsikten fra Storfjell er spektakulær. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.


Mottakelse på Kongeskipet

I kveld er representanter fra alle kommunene Kronprinsparet besøker på denne fylkesturen invitert til mottakelse om bord på Kongeskipet Norge. Det er mennesker Kronprinsparet har møtt underveis, og mange som har vært med å arrangere de mange flotte opplevelsene som har blitt - og vil bli dem - til del i løpet av turen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook