Hopp til hovedinnhold

På fylkestur i Nord-Trøndelag

I dag startet Kronprinsparet sin tre dager lange fylkestur i Nord-Trøndelag. Kongeskipet er base under reisen, og i morges la sjaluppen til ved Øyrkollen på Høylandet.

20.09.2017

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen kommer til å besøke seks kommuner i løpet av disse dagene: Høylandet, Namsskogan, Grong, Namsos, Fosnes, Flatanger og Frosta.

Høylandet først ut

Det hele startet i vakkert vær og praktfulle omgivelser ved Øyrkollen på Høylandet.

"Det var utrolig vakkert å seile inn fjorden mot Høylandet i dag morges og gå i land på Øyrkollen."

Ordfører Hege Nordheim-Viken ønsket velkommen, og Kronprinsen og Kronprinsessen tok seg også god tid til å snakke med blomsterbarna Karoline og Jakob.

 

 
Kronprinsparet fikk innblikk i noen av kulturaktivitetene her. Høylandet familieteater opptrådte med "Sirkel av liv" fra forestillingen "Løvenes konge"og barnehagebarna sang sin egen sang for Kronprinsparet.


Sangen "Livsgledebarnehagen" er også utgitt på CD. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

I gapahuken like ved fikk Kronprinsen og Kronprinsessen litt å bite i før reisen fortsatte mot Namsskogan.      

Natur og kultur i Namsskogan

I Namsskogan familiepark ventet Bjørneløypa på Kronprinsparet. Det finnes både rovdyr, klovdyr og smådyr i parken, og ett av landets tre rovdyrsenter er lokalisert her. Sentrene har som oppgave å gi objektiv kunnskap om de fire store rovdyrene i norsk natur – bjørn, ulv, jerv og gaupe. 

Interessen så ut til å være gjensidig mellom jerven og de besøkende - men så var det også snart mat å få. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Brunbjørnen er det største rovdyret på det norske fastlandet, og med sine 350 kilo er Familieparkens Odin en av de aller største. Rovdyrveileder Chrstina Maria Stølhaug fortalte om parkens rovdyr, og om situasjonen for de ulike artene uten i naturen. 

Parken er en stor attraksjon i området, noe Kronprins Haakon pekte på i talen sin litt senere: - Det er godt gjort å skape en attraksjon som trekker 50 000 besøkende årlig til en kommune med i underkant av 1000 innbyggere. Da har dere virkelig fått til noe som fenger både små og store, sa Kronprinsen.

Ved Tronestjønna

Ved Fjellstu ved Tronestjønna var små og store samlet. Alle barna i de tre lokale barnehagene Bamesebo, labbetussen og Tiriltoppen sang MOT-sangen for Kronprinsen og Kronprinsessen sammen med alle fra Namsskogan skole. 

Foto: Berit Roald, NTB scanpix 

Etter Kronprinsens tale, underholdt koret i Namsskogan med et potpurri av norske sanger, anført av solist Bjørnar Sellin.

Omkring på området fantes det boder der lokale lag og organisasjoner bød på ulike aktiviteter, og Kronprinsparet fikk muligheten til å besøke flere av dem. 


Det viste seg også at Kronprinsessen har store talenter innen skotthyllkasting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Samisk til lunsj

Da det var tid for lunsj, var alt gjort klart i storgamma og joik ledsaget gjestene til sine respektive plasser. Det vanket både Børgefjellfisk og reinskav med kantareller og tyttebær, og Algot Jåma presenterte sør-samisk historie og kultur for Kronprinsparet. 

Etter fine opplevelser i Namsskogan reiste Kronprinsparet videre til Grong kommune, og i kveld avsluttes dagen på konsert i Namsos. Det vil du kunne lese mer om via lenkelisten til høyre. Der finner du også et fotoalbum med mange flere bilder fra turen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook