Hopp til hovedinnhold

Nye stemmer i litteraturen

– Deres stemmer utvider vår oppfatning av hva det vil si å være menneske – i Norge, i 2023, sa Kronprinsessen i dag. Kronprinsparet overvar en samtale mellom unge, urbane forfattere og tekstskapere på Litteraturhuset i Oslo.

14.06.2023

Sommeren 2023 fyller Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen begge 50 år. Det ønsker de å markere ved å løfte fram noe av det de setter aller størst pris på i Norge. I løpet av våren har det ført dem til industrisamfunnet Stord, til tradisjonsformidlere i Vinje og Bykle, og til Karasjok for et større innblikk i vår samiske kulturarv. I dag og i morgen er det Oslo og det urbane livet som er tema for besøkene

Kronprinsparet kunne spasere gjennom Slottsparken til Litteraturhuset i dag. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Samtale på Litteraturhuset

Kronprinsen og Kronprinsessen tok turen til den store Wergelandssalen i Litteraturhuset i Oslo. Sammen med elever fra Kuben videregående skole overvar de en litteratursamtale mellom unge forfattere og kulturpersonligheter med base i Oslo. I panelet satt representanter for en bølge av nye og viktige stemmer i norsk litteratur.

– På hver deres måte skaper dere tekster som berører og som endrer oss, sa Kronprinsesse Mette-Marit i sin hilsen. – Det dere skriver er med på å skape og forme et nytt Norge, et Norge av i dag. Og det er et Norge som er litt annerledes og mye mer mangfoldig enn da Kronprinsen og jeg var på deres alder. 

– Og derfor er det så utrolig viktig, det dere skaper. Det sier noe om hvem vi er og hva Norge er. Stemmene deres bærer langt, de hvisker og de roper, de forteller oss hvor det brenner. De gir oss en retning, noen ganger gir det mye, mye håp og andre ganger fortvilelse. Men de utvider, på hver sin måte, vår oppfatning av hva det vil si å være menneske – i Norge, i 2023.

 Sarah Zahid, Neda Alaei, Plaza og Oliver Segula Lovrenski i samtale ledet av Nora Dåsnes på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Panelet besto av:

  • Sarah Zahid – lyriker og samfunnsdebattant og student.
  • Neda Alaei – prisbelønnet forfatter av ungdomsbøker, som også jobber med ungdom som miljøterapeut.
  • Gabriel "Plaza" Doria med bakgrunn i rapgruppa Undergrunn. Han gikk solo i vinter med debutalbumet Plaza O Plomo.
  • Oliver Segula Lovrenski som debuterer i høst, 19 år gammel, med en roman beskrevet som en liten sensasjon.

Samtalen ble ledet Nora Dåsnes, prisbelønnet barnebokforfatter og tegneserieskaper.

Ungdom fra Kuben videregående skole hadde tatt turen til Litteraturhuset for å lytte til samtalen sammen med Kronprinsparet. Foto: Cornelius Poppe / NTB 

I morgen går turen til Hammersborg der Kronprinsparet skal besøke Oslos eldste fritidsklubb. Hammersborg fritidsklubb fyller 70 år, og Kronprinsparet vil delta på deler av bursdagsfeiringen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook