Hopp til hovedinnhold

Aidskonferanse i Wien

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit møter lørdag unge mennesker som har hatt en ledende rolle i kampen mot aids i ulike land i verden. Gjennom sin rolle som spesialutsending for UNAIDS har Kronprinsessen over lengre tid arbeidet for å styrke ungt lederskap i aidsarbeidet.

16.07.2010

Lørdagens møte samler 40 unge og mer etablerte ledere for å drøfte det videre aidsarbeidet. Lederen for FNs aidsprogram UNAIDS, Michel Sidibé, deltar også.

Barn og unge er de mest sårbare som følge av aidsepidemien. På verdensbasis er rundt 40 prosent av alle nysmittede i aldersgruppen 15 til 24 år.

Viktig milepæl for ungt lederskap

De to siste årene har Kronprinsessens hovedfokus vært å sikre ungt lederskap i aidsarbeidet. Møtet i Østerrikes hovedstad Wien er derfor en viktig milepæl for Kronprinsessens arbeid.

To konkrete initiativ for å styrke ungt lederskap skal lanseres: et fond som gir økonomisk støtte til ungdomsledede prosjekter – og en mentorordning mellom unge og etablerte ledere i aidsarbeidet som skal ledes av UNAIDS. Kronprinsessen har vært en sterk pådriver og initiativtaker for å sikre at begge initiativene har blitt en realitet.

I tillegg er det etablert et rådgivende organ for unge mennesker som lever med hiv. Alle disse prosjektene presenteres i møtet lørdag ettermiddag.

Ungdomslederkonferanse i Oslo

Arbeidet som man nå ser resultater av, startet på aidskonferansen Young Leaders Summit i San Francisco i 2008. Både Kronprinsen og Kronprinsessen var den gang invitert av prosjektet aids2031 for å delta i diskusjoner om strategier for det fremtidige aidsarbeidet.

I juni året etter inviterte Kronprinsessen 28 unge ledere fra hele verden til Young Leaders Summitt II på Losby Gods utenfor Oslo for å jobbe videre med konkrete anbefalinger – også da med etablerte ledere fra ulike sektorer til stede som veiledere og diskusjonspartnere.

Kronprinsesse Mette-Marit var vertskap for den tre dager lange konferansen sammen med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og prosjektet aids2031. I rollen som spesialutsending for UNAIDS, som hun ble utnevnt til i 2006, har Kronprinsessen foretatt aidsrelaterte reiser til Nicaragua og Ukraina, samt deltatt på internasjonale konferanser og i internasjonale arbeidsgrupper.

Aidskonferanse

Søndag deltar Kronprinsesse Mette-Marit på åpningen av den 18. internasjonale aidskonferansen som blir arrangert i Wien frem til fredag 23. juli. Konferansen samler 25 000 delegater fra hele verden. Dette er verdens største helsekonferanse – og årets tema er ”Rights here, right now”.

Lørdag kveld er Kronprinsessen til stede på en middag i det østerrikske parlamentet i anledning konferansen. Nasjonalforsamlingens president Barbara Prammer er vertskap for middagen, hvor blant annet Prammer selv, skuespiller Whoopi Goldberg og USAs tidligere president Bill Clinton skal holde taler. President Heinz Fischer er også til stede.

Senere på kvelden vil Kronprinsessen være til stede på en mottakelse for de norske deltakerne på aidskonferansen. Mottakelsen finner sted på den norske ambassaden i Østerrike og samler rundt 140 mennesker.

Kronprinsesse Mette-Marit holder en avslutningshilsen under et UNAIDS-møte med 40 unge og mer etablerte ledere 17. juli 2010 (Foto: Liv Anette Luane Kristensen, Det Kongelige Hoff)

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook