Hopp til hovedinnhold

Åpnet bokmessen i Frankfurt

Med 2000 i salen, 7500 utstillere på plass og et forventet oppmøte på 300 000 besøkende kunne endelig Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen åpne den store bokmessen i Frankfurt.

16.10.2019

Kronprinsesse Mette-Marit leste "Det er den draumen" fra scenen. Diktet av Olav H. Hauge har blitt kåret til Norges beste, og har inspirert Norges slagord til årets bokmesse: The Dream We Carry, eller Der Traum in uns som det heter på tysk. 

Kronprinsessen leser Olav H. Hauges dikt "Det er den draumen". Foto: Frank Rumpenhorst / dpa / AFP/ NTB scanpix

Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg,
at hjarta skal opna seg,
at dører skal opna seg,
at berget skal opna seg,
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.

Olav H. Hauge


Statsminister Erna Solberg deltok også på den storslåtte åpningen. Hun understrekte hvordan litteraturen kan gi innsikt i andre menneskers liv og opplevelser, og hvordan andre opplever sine møter med vår egen kultur.
 
When i read books, it is not because I want to read about people like me. It’s to learn about others. And to learn about how others experience their meetings with my culture. There are many things I will never experience first-hand. Literature can make up for this, sa statsministeren.

Karl Ove Knausgård på talerstolen under åpningen av den internasjonale bokmessen i Frankfurt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det tyske publikumet fikk også oppleve sterke taler fra de norske forfatterne Erika Fatland og Karl Ove Knausgård, og Elle Márjá Eira gjorde inntrykk da hun avsluttet åpningsseremonien med å joike. 

Norges egen paviljong

Etter åpningen av selve bokmessen forflyttet Kronprinsparet seg opp til den norske gjestelandspaviljongen, der kulturminister Trine Skei Grande sto for åpningen av den norske delen av messen.

Kulturminister Trine Skei Grande holder åpningstalen i den norske paviljongen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det er her publikum, litteraturagenter og forleggere vil kunne fordype seg i bøker fra flere hundre norske forfattere. Mer enn 500 norske bøker har blitt oversatt til tysk i år, og det er rekord!

Den store møteplassen

Bokmessen i Frankfurt regnes som den største bokmessen i verden. Dens røtter går helt tilbake til 1478, da den første messen ble holdt - ikke lenge etter at Gutenberg oppfatt trykkekunsten. 

Kunstnere underholder under åpningen av den norske paviljongen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I dag omfatter messen omlag 4 000 ulike arrangement og følges av 10 000 journalister. Messen varer frem til og med søndag 20. oktober, og det er forventet i overkant av 300 000 besøkende. De møter utstillere fra over 100 land, men i år er det norsk litteratur som står i fokus.

 

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

I løpet av et år deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor - fra lesestund for barn i Slottsparken til store litteraturfestivaler. Mange bibliotek har fått besøk av Kronprinsessen, som også er beskytter for Norsk bibliotekforening..

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Dette var i oppkjøringen til Bokmessen i Frankfurt 2019, hvor Norge var gjestende hovedland. Kronprinsessen sto for åpningen av messen.

I rollen som litteraturambassadør vil Kronprinsessen åpne Den norske paviljongen under den internasjonale bokmessen i Kairo, som finner sted i januar 2024.

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook