Hopp til hovedinnhold

– Vi deler grunnleggende verdier

Ytringsfriheten står sterkt i Norge og Nederland, og bekjempelse av hatprat er høyt på agendaen i begge land. Unge samfunnsstemmer møttes til seminar og debatt på Deichman Bjørvika i formiddag.

10.11.2021

Deres Majesteter Kong Harald, Dronning Sonja, Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima var til stede på arrangementet som offentlige myndigheter, den nederlandske organisasjonen TMI (Too Much Information) og den norske kampanjen Stopp hatprat står bak.

Kong Willem-Alexander og Kong Harald ankommer Deichman Bjørvika. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Seminaret var første post på programmet for andre dag av statsbesøket fra Nederland.

Unge stemmer for ytringsfrihet

Deltakere fra ulike interesse- og ungdomsorganisasjoner, deriblant ungdomspartiene, møttes for å diskutere ytringsfrihet og bekjempelse av hatefulle ytringer i dagens digitale samfunn. Tidligere nyhetsanker Mah-Rukh Ali var moderator for seminaret, som ble avsluttet av kulturminister Anette Trettebergstuen.

Ungdomsambassadør Amanda Anvar fra Stopp hatprat åpnet seminaret. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Seminaret fant sted i Oslos nye hovedbibliotek, som tidligere i høst ble kåret til til verdens beste folkebibliotek av den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLA. Biblioteksjef Knut Skansen orienterte Kongeparene om biblioteket.

Et sterkt verdifellesskap

Kong Harald tok opp det norsk-nederlandske verdifellesskapet og behovet for et diskusjonsklima preget av respekt i sin tale under gallamiddagen på Slottet i går kveld.

– Som åpne, moderne demokratier deler vi grunnleggende verdier og interesser, sa Kongen i talen.

"Vi lever i en kompleks verden og må vise respekt for hverandres ulikhet. Det er helt avgjørende at vi lærer hvordan vi kan uttrykke våre forskjeller åpent i diskusjon – ved hjelp av ord, ikke vold." Kong Harald.

– Vi lever i en kompleks verden og må vise respekt for hverandres ulikhet. Det er helt avgjørende at vi lærer hvordan vi kan uttrykke våre forskjeller åpent i diskusjon – ved hjelp av ord, ikke vold, understreket Kong Harald og berømmet det nederlandske kongeparets innsats for å holde møter og lytte til aktører med ulike ståsted.

Regjeringen inviterte til lunsj

I ettermiddag møtte Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima med statsminister Jonas Gahr Støre, etterfulgt av regjeringens lunsj til ære for det nederlandske kongeparet.

Regjeringen holdt lunsj på Akerhus festning til ære for statsbesøket. Foto: Patrick van Katwijk, NTB 

Kong Harald, Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede ved lunsjen, der Kong Willem-Alexander og den norske statsministerens taler understrekte det nære forholdet mellom våre to land.

Kong Willem-Alexander og de andre gjestene signerte gjesteboken på Akershus. Foto: Torstein Bøe / NTB

Forsvarssamarbeid

Senere på dagen besøkte Kronprinsesse Mette-Marit det nederlandske marinefartøyet HMS Rotterdam i følge med det nederlandske kongeparet. Amfibiefartøyet øver i norske farvann og ligger i dag til kai ved Revierkaia i Oslo. Et høynivåmøte om forsvarssamarbeid fant sted om bord, og i forkant var det mottakelse for det nederlandske miljøet i Norge.

På seminar om bord HMS Rotterdam. Foto: Robin Utrecht / Dana press

Konsert i MUNCH

I kveld er Kong Harald og Dronning Sonja gjester under et arrangement i nye MUNCH. Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima inviterer til konsert med den nederlandske cellisten Harriet Krijgh.

Kong Willem-Alexander og Dronning Máxima inviterte til konsert med den nederlandske cellisten Harriet Krijgh i MUNCH. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

 

Fakta

Statsbesøk fra Nederland

Statsbesøket 9.-11. november 2021 er ikke Kong Willem-Alexander og Dronning Máximas første besøk til Norge - men det er det første statsbesøket.

Kong Willem-Alexanders mor, Dronning Beatrix, avla statsbesøk til Norge to ganger, i 1986 og 2010.

Dronning Juliana og Prins Bernhard av Nederland var på statsbesøk til Norge i 1953, og Dronning Vilhelmina i 1922. Den gangen var det Kong Haakon som ønsket dem velkommen.

Tilsvarende har det vært statsbesøk fra Norge til Nederland fire ganger. Statsbesøkene markerer det nære båndet mellom Norge og Nederland.

Kong Haakon, Prins Harald, Kronprins Olav og Prinsesse Astrid vinker farvel til Dronning Juliana etter statsbesøket i 1953. Foto: Jan Stage / NTB

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook