Hopp til hovedinnhold

– Frivilligheten er en fin vev av mange tråder

For et halvt år siden vant Sømna hedersprisen Årets frivillighetskommune. I dag kom Deres Majesteter Kongen og Dronningen på sitt første offisielle besøk til helgelandskommunen som har 2000 innbyggere og nesten 50 aktive lag og foreninger.

07.06.2023

– Jeg tipper at hver og en av dere som er her i dag har en liten del i denne prisen, sa Dronning Sonja da hun talte foran alle som hadde møtt opp på Sømna stadion i dag. –  For frivilligheten er en fin vev av mange tråder – av enkeltmennesker – i et lokalsamfunn

Dronning Sonja oppfordret til en applaus for frivilligheten i sin tale i Sømna. Foto: Annika Byrde, NTB 

Og det var nettopp dette mangfoldet av lag og foreninger som var med å skape en så flott ramme rundt besøket til Kongeparet – og som til daglig skaper samhold og stedsidentitet i lokalsamfunnet. Da sjaluppen ankom Viksjøen småbåthavn i ruskevær på formiddagen, stod Sømnakoret der i flotte bunader - våte i håret og med godt humør.

Sømnakoret sang da Kongen og Dronningen kom. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

På stadionen ble Kongeparet møtt av fanfare av Sømna hornmusikk, barnekoret og Music angels fremførte “Kjære Sømna” og det ble også fengende korpsmusikk med Sømna skolekorps og Sømna hornmusikk i lag. Ungdommer fra Sømna IL fortalte om breddeidretten i kommunen og sendte med Kongeparet et supportskjerf fra klubben. Forestillingen på idrettsplassen ble avsluttet med BlimE-dansen som fikk fram smil og tårer i mange øyekroker – alle 260 elevene i Sømnaskolen var med og danset. 

De 260 elevene i Sømnaskolen danset BlimE-dansen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

Hyllet ungdommen

– Jeg har tro på dages unge, sa Dronningen i talen – og fortsatte:

Mange har stor kunnskap om vår tids alvorlige utfordringer, og er også bedre til å finne gode og kreative løsninger. Meget bedre enn mange av oss eldre. Det er av og til nødvendig å tenke litt utenfor boksen, og til det trenger vi ungdommens kreativitet, kraft – og en passende mengde utålmodighet.

Les hele Dronningens tale

Sømna var femte stopp på årets fylkestur for Kongeparet. I går oppsummerte Kongen turen så langt med at det har vært varierende vær, og litt mangel på varme, men at varmen fra alle som har vært til stede, har vært stor. Det ble også litt varierende vær i dag. Det striregnet ved ankomst, men gikk fort over i lett yr på Sømna stadion og flott oppholdsvær da Kongeparet ankom Sømna bygdetun.

Museumsbestyrer Tove Rørmark ønsker Kongen velkommen til Sømna bygdetun. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

På det vakre bygdetunet har en rekke ildsjeler klart å gjenskape en historisk hage – Signehagen. På tunet ble det generasjonssang, småprat og servering av kaffe og lefse med gomme. Kongen og Dronningen signerte også på et ark som i ettertid vil overføres til Sømnas kongestein – der Kong Olav signerte i 1988. 

Kong Harald og Dronning Sonja signerer på et eget papir. Senere skal navnetrekkene overføres til Kongesteinen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff 

Mottakelse på Kongeskipet 

I ettermiddag er det mottakelse på Kongeskipet Norge. Kongeparet ønsker å takke for alt de får oppleve på fylkesturen og inviterer derfor til en mottakelse på Kongeskipet. Blant gjestene er ordførere i de kommunene som Kongen og Dronningen har besøkt, samt mennesker fra fylket og den enkelte kommune som har bidratt til besøket. Mottakelsen vil starte med at alle gjestene ønskes velkommen av Kongeparet. Deretter får gjestene servert småretter og fingermat.

I morgen avsluttes fylkesturen med besøk til Bindal kommune.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook