Hopp til hovedinnhold

Bindal mellom nord og sør

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja avsluttet årets fylkestur i Nordlands aller sørligste kommune, Bindal. - Vi har lagt bak oss eventyrlige dager langs den vakre Helgelandskysten, sa Kongen.

08.06.2023

Bindal kommune ligger på grensen mot Trøndelag:

– I Bindal lever dere i en balansekunst mellom sør og nord, mellom Nordland og Trøndelag. Men det virker som dere lever godt med det – og tar med dere det beste fra begge verdener, bemerket Kong Harald i dagens tale. – Mye offentlig samarbeid går nordover, mens idrett, shopping og kulturopplevelser søkes sørover.

Kongeparet ankom Bindal med Kongesjaluppen i formiddag. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kulturprogram på seglerplassen

Kongeparet ankom kommunesenteret Terråk i formiddag, der det var invitert til kulturprogram på Seglerplassen. Kongen og Dronningen fikk oppleve både sang, dans og innblikk i Bindals historie.

Bindals egen Adrian Jørgensen sang og spilte sin egen sang "Tårnseileren". Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Ikke minst har sjøen alltid vært viktig, og båtbyggertradisjonen har stått sterkt her. Så overrakte da også ordfører Britt Helstad blant annet en modell av den tradisjonelle Bindalsfæringen i gave til Kongeparet.

Kongen og Dronningen følger kulturprogrammet sammen med Bindals ordfører, Britt Helstad. Foto: Annika Byrde, NTB

Peacepainting

Kongen og Dronningen fikk også høre om det spennende stiftelsen Peacepainting og deres budskap om fred, likeverd og samhørighet med naturen. Barn og unge skaper malerier med sine ønsker for en bedre verden – med frihet, glede og rettferdighet for alle. For hvert maleri blir det laget dikt og en historie. Ett maleri blir med hjem – et annet blir stilt ut.

Arbeider har vært på utstilling på Stortinget, i FN-bygningen i Geneve, og i NATOs hovedkvarter – men også i utallige skoler, museer, kaféer, hoteller og andre steder folk flest ferdes. Det hele startet her i Bindal i 2007, og i dag er 22 land involvert.

Catrine Gangstø presenterte stiftelsen Peacepainting for Kongeparet. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Kong Harald omtalte prosjektet i talen sin, og erklærte at dette var noe av det fineste han hadde hørt om.

- For meg virker det som en unik måte å forene positive krefter på. Og jeg ønsker dere varmt lykke til med fortsettelsen.

Kongeparet fikk også anledning til å se peacepainting utstilt utenfor Helgeland museums avdeling i Bindal. På museet ble det også mulighet til å lære mer om den lokale båtbyggingen, om skogbruket og den lokale bedriften Bindalsbruket, som leverer dører - og plater barna i peacepainting-prosjektet kan male på.

Kongeparet fikk hilse på veteraner fra Tysklandsbrigaden og mottakere av Kongens fortjenstmedalje. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Eventyrlige dager

Besøket i Bindal var siste stopp på Kongeparets fylkestur i Nordland denne gangen. Kong Harald oppsummerte det slik i talen sin:

"Vi har lagt bak oss eventyrlige dager langs den vakre Helgelandskysten. Vi er fulle av takknemlighet. Av inntrykk. Av minner vi vil ta med oss – om mennesker og steder, om sanger og historier som har berørt oss. Kong Harald. 

Kongeparet møtte pressen til et avsluttende møte i Bindal. Foto: Annika Byrde, NTB

 Alle stedene vi har besøkt har vi blitt fortalt at dette er den beste kommunen å bo i, fortalte Dronningen under det avsluttende pressemøtet. – At alle er så stolte over akkurat sin kommune, er utrolig flott å høre. 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook