Hopp til hovedinnhold

I møte med næringslivet

For noen få uker siden gjorde de seg klare til å barke sammen i vårens lønnsoppgjør. I stedet ble det et intenst samarbeid. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen møtte lederne i LO og NHO på video.

20.04.2020

Kronprinsen møtte både representanter for de store organisasjonene i arbeidslivet og tre mindre bedrifter i dag. LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, er ofte uenige og i mars skulle de snart i gang med årets lønnsforhandlinger. Så ble virkeligheten en helt annen.

Trepartssamarbeidet en unik styrke

De siste ukene har LO og NHO samarbeidet med regjeringen for å få på plass ordninger som kan hjelpe næringslivet gjennom krisen - et samarbeid begge omtaler som trepartssamarbeidet på sitt beste. 

Kronprins Haakon oppsummerte organisasjonenes rolle slik på spørsmål fra LO media:

- Vi har en god modell i Norge. Modellen med trepartssamarbeidet har vært bygget opp gjennom mange år. Selv om det kan være stor uenighet mange ganger, er det et fundament av tillit og samarbeid som gjør at vi har tradisjon for å finne gode løsninger. Robustheten i systemet kommer veldig godt med i krisetider som dette. Vi kan dra fordeler av at vi kan finne løsninger sammen og stake ut en god vei framover.

En medlemsundersøkelse NHO har gjennomført viser at et stort flertall av virksomhetene har tro på at tiltakene som er lansert vil hjelpe dem. Kronprinsen møtte tre ledere av mindre bedrifter rett etter møtet med organisasjonene.

Møte med bedriftsledere

Tre ledere fra tre ulike bedrifter - alle med ulike utfordringer - møtte Kronprinsen over nett i formiddag.

Frisørsalong i Tromsø

Linn Veronica Hansen er daglig leder av Høst frisør i Tromsø, en virksomhet hun startet selv i 2007. Alle ti ansatte måtte permitteres da myndighetenes pålegg om å stenge kom 12. mars. Det var en uvirkelig dag, kunne Hansen fortelle: fra å gå på jobb om morgenen en relativt vanlig dag, til å gå hjem med alle ansatte permittert og 100 % stopp i inntektene.

Selv om de allerede hadde begynt å tenke på smittevern og tiltak før stengingen, var overgangen til full stopp enorm. Men følelsen av fellesskap var viktig - både internt i virksomheten og med landet som helhet - og hun hadde tillit til at myndigheter og organisasjoner ville hjelpe.

Frisør og bedriftsleder Linn Veronika Hansen i samtale med Kronprinsen. Foto: Ronald Johansen, iTromsø.

Nå ser hun fram til å kunne åpne salongen igjen den 27. april. Det blir med redusert drift og mange smitteverntiltak, men det ser lysere ut framover. 

Hotell ved Tyrifjorden

George Thomassen er eier og direktør ved Tyrifjord Hotell, og også han opplevde 12. mars som surrealistisk. I løpet av 72 timer var alle overnattinger, konferanser og arrangementer avbestilt. Hotellene er ikke pålagt å stenge, men de færreste har sett det som mulig å holde åpent. På Tyrifjord hotell valgte de å ikke stenge dørene.

- Vi vil forsøke å holde hjulene i gang og sørge for at det er et hotell å komme tilbake til, fortalte Thomassen. Det er viktig å holde motet oppe. Det har også gitt et helt nytt perspektiv på betydningen av hver enkelt gjest.

George Thomassen fra Tyrifjord hotell i videomøte med Kronprins Haakon. Foto: Boel Kristin Støvern, Bygdeposten

Samfunnskritisk bedrift i Haugesund

Hege Mokleiv Skogland er daglig leder i Permanor, en familiebedrift i Haugesund som tilbyr lagringsplass og logistikktjenester for matindustrien. De har helt andre utfordringer i disse dager: Som et ledd i matforsyningen, er deres virksomhet definert som en samfunnskritisk funksjon. I motsetning til å måtte stenge, har virksomheten tvert i mot et ansvar for å holde seg operativ. 

Det er bare ti ansatte ved virksomheten, så smittevern er svært viktig for å holde hjulene i gang. Både tid og ressurser går med til dette. De kan ikke risikere at noen blir sykmeldt eller satt i karantene. Det er også en stor utfordring nå er at varebeholdningen går ned. Varer går ut fra lagrene, men ikke så mye kommer inn. 

- Takk for utholdenheten deres

Kronprins Haakon takket de tre for samtalen.

- Det er veldig interessant å høre hvordan dere har opplevd det, dere som sitter midt i det. Og jeg må si jeg er skikkelig imponert både over fleksibiliteten dere viser, samarbeidsevnen og evnen til å finne løsninger. Det utrolig fint å se. Jeg vil også takke for utholdenheten deres. Takk for at dere har utholdenhet og tro på at dere skal komme dere godt gjennom. Det tror jeg er ekstremt viktig i en situasjon som dette. Så lykke til med driften framover - jeg skal tenke på dere i månedene som kommer. 

Kronprins Haakon i videomøte med ledere av mindre bedrifter. Foto: Maren Kvikshaug, Det kongelige hoff

I disse dager er det mange virksomheter som sliter. Men innsatsvilje, innovasjon og idérikdom har også sin plass i historien om næringslivets møte med koronaviruset.  

En god vei videre

Partene i arbeidslivet har arbeidet intenst for å bidra til å avhjelpe krisen næringslivet står oppe i. Men både LO og NHO ser også mot veien videre. Hvordan vil arbeidslivet og næringslivet se ut etter koronaen? Mest sannsynlig er ikke alle de samme arbeidsplassene der når hverdagen vender tilbake. Vi må fortsette å tenke omstilling og grønt skifte. En viktig oppgave i denne krisen, er å sørge for at fagmiljøene som skal bringe oss videre består. Det er også sannsynlig at mange vil søke mot studier og etterutdanning. Det er viktig for å få folk over i andre yrker og for at vi skal ha rett kompetanse framover.

Hans-Christian Gabrielsen pekte også på et annet viktig poeng: 

- Mange helter har stått fram i denne perioden. Mitt håp er at dette er noe man ikke glemmer når krisen er over. Hvor viktige og betydningsfulle de som sitter i kassa er, de som utfører renhold, de som kjører bussene våre og jobber i førstelinjen i helsevesenet. Vi må legge oss det kraftfullt på minnet hvor betydningsfulle alle jobber er i det norske samfunnet.

Kronprins Haakon har møtt noen av dem i videomøter tidligere:

Møtte ansatte i matbutikker

Kronprinsen takket alle renholdere

– Dere har en samfunnskritisk funksjon. Takk for den viktige jobben dere og alle renholdere gjør i Norge, sa Kronprins Haakon da han ble orientert om arbeidshverdagen til tre renholdere under et videomøte.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook